...

Во сила од 25 мај 2018 година

Оваа политика за колачиња објаснува кога и зошто колачињата се користат од Null48, (колективно, „Null48“, „Ние“, „нас“ или „наши“), на нашите веб-страници, апликации, реклами и сродни услуги, вклучувајќи е-пошта, билтени и други Одредени веб-страници на партнери и стекнувачи на лиценца што не ги поседуваме или работиме, но со кои имаме договори (Заедно, „Услугата“).

Кои се колачиња?

Колачињата се мали делови од текст што се преземаат на уредите што ги користите за да стигнете и да ја користите услугата. Вашиот прелистувач или уред ги чува овие колачиња и ги прави достапни секогаш кога повторно ќе посетувате страница за да може да ве препознае и да запомни важни информации за вас.

Колачињата за сесија се привремени колачиња кои остануваат во вашиот прелистувач или уред додека не ја напуштите страницата. Тие потоа се бришат од вашиот уред откако ќе ја напуштите Услугата.

Постојаните колачиња остануваат во вашиот прелистувач или уред многу подолго - остануваат таму додека не ги избришете или не стигнат до нивниот датум на истекување, во зависност од колачето. Тие може, на пример, да се користат за запомнување на вашите преференци кога ја користите Услугата, да ве препознаат при враќањето и да го подобрат вашето искуство со Услугата. Употребата на постојано колаче може да биде поврзана со лични информации додека сте во интеракција со Услугата, како на пример кога избирате да ги зачувате вашите кориснички имиња за да не морате да ги внесувате секој пат кога ќе пристапите до вашите сметки. Потоа, на вашиот компјутер ќе се зачува постојано колаче, кое е поврзано со информациите за вашата сметка. Ако го одбиете постојаното колаче, сепак може да ја користите Услугата, но ќе бидете ограничени во некои области од неа.

За повеќе информации за колачињата, посетете: https://www.allaboutcookies.org/

Може ли да ги променам моите поставки за колачиња?

Секогаш можете да ги промените вашите параметри за колачиња или целосно да ги избришете колачињата како што е дискутирано подолу.

Поставките на прелистувачот исто така ви дозволуваат да изберете дали да прифаќате колачиња или да ограничите одредени колачиња. Повеќето прелистувачи исто така обезбедуваат функционалност што ви овозможува да ги прегледате и бришете колачињата. Можеби ќе сакате да се повикате на овој водич за информации за најчесто користените прелистувачи. Ако ја користите Услугата без да ги промените поставките на вашиот прелистувач, ќе претпоставиме дека сте среќни да ги добиете сите колачиња на Услугата. Имајте предвид дека ако колачињата се оневозможени, не сите функции на Услугата може да функционираат како што е предвидено.

Ако претпочитате да не собираме информации кои може да се користат за да се одреди кои реклами да ви ги опслужуваме, откажете се со кликнување на оваа икона, која може да се најде на повеќето од нашите веб-страници и апликации. Можете исто така да се откажете или да ги промените вашите поставки за колачиња за рекламирање во однесувањето со посета на страницата за откажување за Алијанса за дигитално рекламирање (жителите на САД и оние кои не се во ЕУ или Канада), на Европска интерактивна алијанса за дигитално рекламирање (жителите на ЕУ).

Флеш колачињата (исто така познати како локални споделени објекти) не може да се менуваат со поставките на прелистувачот. Веб-страницата на Adobe обезбедува сеопфатни информации за тоа како да ги избришете или оневозможите Flash колачињата - видете Веб-страница на Adobe за повеќе информации. Имајте предвид дека ако ги оневозможите или одбиете Flash колачињата за Услугата, можеби нема да можете да пристапите до одредени функции, како што се видео содржини или услуги кои бараат од вас да се најавите.

Вашиот мобилен оперативен систем може да ви дозволи да се откажете од собирање или користење на вашите информации за рекламирање базирано на интерес на мобилни уреди. Треба да се повикате на упатствата дадени од производителот на вашиот мобилен уред, но оваа функционалност обично е достапна во делот „Поставки“ на вашиот уред. Можете исто така да не спречите да собираме информации со исклучување на собирањето податоци за рекламирање базирано на интерес во нашите апликации или со деинсталирање на нашите апликации.

Слични технологии

Покрај колачињата, може да користиме и други слични технологии за следење на нашите услуги, како што се ознаки за пиксели (исто така познати како јасни GIF-ови, пиксели или веб-багови), веб-светилници, е-ознаки и локално складирање. Ние ги користиме овие технологии за да правиме работи како што се складирање на историјата на гледање видео на поставките за корисникот, собирање демографски информации за нашата корисничка база како целина или следење на движењата на корисниците околу Услугата, за прикажување реклами засновани на интерес или за подобрување на нашето разбирање за работи како што е страницата сообраќај, однесување на посетителите и промотивни кампањи. Ознаките на пиксел се мали блокови код инсталирани во или на веб-страница, мобилна апликација или реклама и се метод за пренесување информации од вашиот уред на веб-локација од трета страна. Веб-светилниците се електронски датотеки кои овозможуваат веб-локација да ги брои корисниците кои ја посетиле таа страница или да пристапат до одредени колачиња. Локалното складирање, како што е HTML 5, дозволува веб-локација или мобилна апликација да складира и враќа податоци на уредот на поединецот. eTags се ознаки кои се користат за анализа на трендовите од нас и нашите трговски партнери.

За повеќе информации, ве молиме прочитајте ја нашата Приватност.

Се надеваме дека оваа политика ви помага да ја разберете нашата употреба на колачиња. Ако имате дополнителни прашања, ве молиме контактирајте не на „[email protected]“ и не заборавајте да ја вклучите Политиката за колачиња во темата.

Дали оваа политика се менува?

Можеме да ја промениме оваа Политика за колачиња во секое време. Ве молиме погледнете го датумот на врвот на оваа страница за да видите кога последен пат е ажурирана оваа Политика за колачиња. Сите промени во оваа Политика за колачиња ќе стапат на сила кога ќе ја направиме ревидираната Политика за колачиња достапна на Услугата.

Како Null48 користи колачиња?

Какви колачиња користиме?

Подолу е листа на секоја категорија колачиња што ги користиме и зошто го користиме секое колаче. Колачињата од прва страна се наши сопствени колачиња поставени од Null48, контролирани од нас и се користат за давање информации за користењето на Услугата.

Основни колачиња или строго неопходни колачиња: овие колачиња се неопходни за Услугата за да можете да се движите низ Услугата и да ги користите нејзините карактеристики. Без овие колачиња, одредени функции не може да функционираат. Овие колачиња не собираат информации за вашите навики за прелистување.
Функционални колачиња: овие колачиња запомнуваат како претпочитате да ја користите услугата и ни овозможуваат да го подобриме начинот на кој работи Услугата. Можеме да ги запомниме вашите поставки и да ви помогнеме да ви обезбедиме реклами. Функционалните колачиња се постојани колачиња кои Услугата ги памти кога вашиот компјутер или уред ќе се врати на таа услуга.
Колачиња за аналитика: Колачињата за аналитика ни овозможуваат да ги подобриме нашите услуги со собирање информации за вашата употреба на Услугата. Ние ги користиме овие колачиња за да помогнеме да се подобри како работи веб-страницата. На пример, колачињата за аналитика ни покажуваат статистика, кои се најчесто посетуваните страници на Услугата, ни помагаат да ги регистрираме сите тешкотии што ги имате со Услугата и да ни покаже дали нашето рекламирање е ефективно или не. Не можеме да ве идентификуваме лично преку употребата на овие колачиња, но трети страни кои ги обезбедуваат овие колачиња можеби ќе можат.
Колачиња за рекламирање во однесувањето: Колачињата за рекламирање во однесувањето се користат за доставување релевантни реклами до корисниците и на и надвор од услугата. Ние анализираме кои страници ги посетувате на овие страници, кои производи или услуги ги гледате и дали ги гледате или кликнувате рекламите што ви се прикажуваат. Може да користиме и колаче за да дознаеме дали некој што видел реклама подоцна ја посетил и презел акција на страницата на огласувачот. Ние ги користиме овие информации за да ви испраќаме реклами засновани на интерес и може да ги споделиме овие информации со трети страни. Слично на тоа, нашите партнери може да користат колаче за да утврдат дали сме покажале реклама и како се покажала или да ни дадат информации за тоа како комуницирате со рекламите. Може да работиме и со партнер за да ви прикаже реклама на или исклучено од Услугата, како на пример откако сте ја посетиле страницата или апликацијата на партнерот.
Колачиња од трета страна: Некои од колачињата на услугата се управувани од трети страни, како што се Twitter, YouTube, Facebook или Comscore. Некои од овие трети страни (на пример трети лица огласувачи) може да користат колачиња на Услугата, во е-пошта или во нашите реклами на други веб-локации за да им овозможат да ги испорачуваат услугите што ги обезбедуваат. Некои од колачињата управувани од трети страни може да се користат за аналитички цели, како што се за следење, анализа и спречување на измамнички сообраќај или други сомнителни активности. Со цел да се создаде корисничко искуство, некои од нашите промоции и реклами од трети страни се дизајнирани автоматски да ги пренесуваат информациите на корисниците на целната страница на третата страна кога ќе изберете да „кликнете“ на реклама или промоција на трета страна. Ние не ги контролираме овие трети страни или нивната употреба на колачиња. Ова значи дека не е можно да управуваме со овие колачиња. Оваа политика ја покрива само употребата на колачиња од Null48 и не ја покрива употребата на колачиња од трета страна. Некои од овие колачиња од трета страна не се базираат на сесии и имаат различни датуми на истекување. Ве молиме проверете ги веб-локациите на овие трети страни за детали за тоа како тие користат колачиња.
Флеш колачиња: Можеме, во одредени ситуации, да користиме Adobe Flash Player за да испорачаме специјална содржина, како што се видео клипови или анимација. Флеш-колачињата се зачувуваат на вашиот уред, но со нив се управува преку интерфејс што е различен од оној што го обезбедува вашиот веб-прелистувач. Ова значи дека не е можно да се управуваат колачињата Flash на ниво на прелистувач на ист начин како што би управувале со другите типови колачиња. Наместо тоа, можете директно да пристапите до вашите алатки за управување со Flash од веб-страницата на Adobe.
Информации за гео-локација: некои уреди дозволуваат апликациите да пристапуваат до информации засновани на локација во реално време (на пример, GPS). Некои фотографии или други содржини што ги поставувате во Услугата може да содржат снимени информации за локацијата. Може да ги користиме овие информации за да го оптимизираме вашето искуство. Исто така, некои од информациите што ги собираме од уред, на пример, IP адреса, понекогаш може да се користат за приближна локација на уредот.